Marispelet fikk fylkeskulturprisen

Av: Eva Susanne Drugg / Publisert: 12.12.2012 / Oppdatert: 13.12.2012
Elisabeth Nilsen, leder for hovedutvalg for kultur, fylkesordfører i Telemark, Terje Riis-Johansen samme med Gry Synnøve Brekka og Ingvild Marie Lien fra Marispelet.
Marispelets Gry Synnøve Brekka og Ingvild Marie Lien var glade for prisen. Her er de sammen med Elisabeth Nilsen, leder for hovedutvalg for kultur og fylkesordfører Terje Riis-Johansen.
Foto: Eva Susanne Drugg
Åpne

Fylkeskulturprisen ble delt ut for 31. gang på fylkestinget i Kragerø tirsdag kveld.

I 1998 gikk prisen til Notodden Blues Festival. Siden den gang har den ikke blitt tildelt noen festival eller organisasjon.

- Det er derfor gledelig å kunne dele ut prisen til Mariseplet ved Rjukanfossen. Det har vært gjort flere forsøk på å etablere nye historiske friluftsspel i Telemark, men Mariseplet er det eneste som har overlevd og vokst seg større og større, år for år, sa fylkesordfører Terje Riis-Johansen da han overrakte prisen.

- Sju gode, kunstneriske år

I 2013 arrangeres Marispelet for sjuende gang. 

- Det har vært sju gode, kunstneriske år, selv om noen av dem har vært økonomisk magre. Men slik er det ofte i en etableringsfase for entusiastiske og ambisiøse gründere, sa fylkesordføreren.

Marispelet framføres i friluft på kanten av Rjukanfossen i Tinn kommune i juli hver sommer. Det spilles av profesjonelle skuespillere og musikere sammen med lokale amatører og statister.

Lokalt sagn

Handlingen bygger på et lokalt sagn fra Vestfjorddalen. Det ble nedskrevet av Henrik A. Bjerregaard. om den viljesterke gårdsjenta Mari som trosser Rjukanfossen og faren for å møte fattiggutten Øystein. I siste scene slippes Rjukanfossen.

Stykket har også mange paralleller til dagens internasjonale samfunn med tvangsgifte, emigrasjon og kvinners posisjon i samfunnet. Historien er også nær Norge; neste år er det 100-årsmarkering for kvinners stemmerett i landet.

I 2010 tok sceneproduksjonen et hvileår for å bygge ut amfiet med sitteplass til 750 publikummere.

Telemarksspel

Det var Gro Synnøve Brekka som tok initiativ til Marispelet. Hun mottok prisen sammen med producer Ingvild Marie Lien. 

- Vi vil takke inderlig for dette. Dette er til inspirasjon,vi holder hele tiden på å utvikle Marispelet videre, til nytte for hele Telemark. Det er jo et Telemarkspel vi snakker om, sa Brekka.

Fylkeskulturprisen er på 50.000 kroner.