- En stor oppmuntring

Av: Line Ruud Ørslien / Publisert: 02.07.2012 / Oppdatert: 14.08.2012
Vinnere av kunstnerstipendene 2012: dramatiker Gyrid Axe Øvsteng fra Skien, musiker André Kassen fra Skien og billedkunstner Liv Solberg Andersen fra Rjukan sammen med leder for Hovedutvalg for kultur Elisabeth Nilsen
Foto: Line Ruud Ørslien
Åpne

Stipendene gir anledning til å videreutvikle seg, og anerkjennelsen betyr mye for mottakerne.

De tre kunstnerstipendene var på kroner 50.000 hver, og gikk i år til dramatiker Gyrid Axe Øvsteng fra Skien, musiker André Kassen fra Skien og til billedkunstner Liv Solberg Andersen fra Rjukan.

Axe Øvsteng har tidligere skrevet stykker for både Nasjonalteateret, Teater Ibsen og Det norske teater. I tillegg har hun gitt ut to barnebøker. Hun forteller at stipendet vil gi henne arbeidsro og muligheten til å fordype seg i prosjekter.
- Det er en stor oppmuntring å få dette stipendet. En dramatikers økonomi er som regel vekslende, og man får gjerne honorar først etter at jobben er gjort.

Vil spille inn soloplate
André Kassen forteller at han føler at han blir sett gjennom å få dette stipendet, og at anerkjennelsen betyr mye. Han er saksofonist, og jobber blant annet med flere lokale band. I tillegg har han markert seg i fylkets musikkliv gjennom allsidig virksomhet.
- Jeg har nå etablert en trio som spiller akustisk jazz. Med dette stipendet kan jeg fordype meg i komposisjon av stykker til trioens turné våren 2013. Jeg har også planer om å spille inn soloplate, og stipendet gjør at jeg får frikjøpt tid til å jobbe med innspillingen, forteller Kassen.

- Åpner atellier
Liv Solberg Andersen jobber som billedkunstner, og ønsker nå å etablere seg på heltid. Hun har bakgrunn innen visuelle kunstfag og design fra Høgskolen i Telemark, og har blant annet stilt ut på Telemarksutstillingen flere ganger.
I august skal hun ha utstilling på Galleri Oksen i Porsgrunn. Solberg Andersen forteller at hun på lørdag åpner både atelier og galleri på Rjukan, der hun er bosatt.
- Stipendet skal brukes både til å åpne galleriet og til å kjøpe en grafikkpresse. Jeg ønsker å arbeide mer med grafikk enn før, og vil kunne gjøre det ved å ha en presse hjemme. I tillegg gir stipendet arbeidsro, siden det gir mulighet til å kunne fordype seg og gå ordentlig inn i tankeprosesser. Anerkjennelsen og tillitserklæringen som ligger i stipendtildelingen betyr dessuten veldig mye for meg, forteller Solberg.
Toppidrettsstipend
Det ble i år delt ut 100000 kroner til toppidrettsstipend for unge individuelle utøvere. Av 21 godt kvalifiserte søkere, gikk stipendene til Espen Tveit (Skøyter), Frida Thorsås (friidrett), Ånund Lie Byggland (Langrenn), Bobteam Heibl (Bob) og Bendik Aketun (skiskyting).
Skiskytter Bendik Aketun representerer Fyresdal Skiskyttarlag, og var til stede i tingsalen tirsdag. Han har etablert seg i toppen som junior i skiskyting de siste årene, og blir kommende sesong utøver i Sirdal Ski, et elitelag for utøvere fra 20 år og oppover. Han forteller at skiskyting er en dyr idrett, og at stipendet kommer godt med.
- I løpet av sesongen deltar jeg på en rekke arrangementer, og der må jeg være til stede for å hevde meg i idretten. Det er også mange treningssamlinger, og disse må jeg kjøpe inn skudd til.
Finansierer treningsskudd
Hvert skudd koster en krone skuddet, og det går fort 20.000 skudd i sesongen, så sånn sett kan man godt si at stipendet finansierer en sesongs treningsskudd, smiler Alketun. Han forteller at han heldigvis har sponsorer, og at kommunen og familien også har støttet ham i idrettskarrieren.
– Jeg bor i Fyresdal nå, men reiser til høsten til Lillehammer for å være en del av et treningsmiljø der. Unge skiskyttere og langrennsutøvere samles der, og byen har blitt en treningsby for unge utøvere, forteller han. Dette er viktig for å komme seg videre.
Mål om OL-deltakelse
Frida Thorsås har representert juniorlandslaget i friidrett. Hun er bosatt i Skien, og går på Toppidrettsgymnaset i Telemark. Thorsås kunne bekrefte at toppidrettsstipendet kommer godt med også for henne.
- Jeg har høye utgifter i løpet av året, og stipendet gir meg muligheten til å reise utenlands for å delta på stevner. Der kan jeg møte andre utøvere som matcher meg, og som gir meg større utfordringer. Det er ikke så mange som driver med syvkamp her i Norge.
Roland Heibl er teamkaptein for Norges eneste bobteam. Teamet sikter seg inn mot OL-deltagelse i 2014, og bedriver en svært kostnadskrevende idrett.
- Vår største utfordring er den lokale forankringen. Det er viktig at folk vet hva vi gjør, men bobsporten er enda lite etablert i Norge, forteller Heibl. –Vi har stort pengebehov, både til utstyr og treningsleire, og er glade for stipendet.