Drangedal er Telemarks kulturkommune

Av: Eva Susanne Drugg / Publisert: 08.11.2012 / Oppdatert: 06.03.2013
Drangedalsdagene
Foto: Johnny Stene
Åpne

Prisen ble delt ut på Fylkeskulturkonferansen i Bø torsdag ettermiddag.

«Norges kulturkommune 2013» deles ut av Norsk kulturforum annet hvert år og fokuserer på kommunens kulturengasjement og innsats for det lokale kulturlivet.

19 fylkesvinnere kåres i disse dager. Telemark har tidligere gjort det godt i konkurransen, Bø og Vinje har vunnet, mens Skien og Porsgrunn har vært oppe blant de tre finalekandidatene.

Telemarks jury har bestått av fylkesvaraordfører Christian Tynning Bjørnø, fylkeskultursjef Geir Berge Nordtveit og leder av Norsk kulturforum Telemark, Frid E. Berge.

I år ble tre kandidater invitert til å søke; Drangedal, Kragerø og Tokke kommuner.

Vanskelig valg

Juryen skriver i en pressemelding at det var et vanskelig valg.

- Vi mottok tre meget godt begrunnede forslag som hver for seg, og med ulik begrunnelse, kvalifiserte dem som en mulig toppkandidat.

Det bor rundt 4000 innbyggere i Drangedal, noe som gir 3,8 innbyggere per kvadratkilometer.

I juryens begrunnelse står det blant annet at «samarbeidet med 120 ulike lag og foreninger er helt avgjørende for et godt kultur og fritidstilbud. I forhold til driftsbudsjettet har kommunen valgt å overføre relativt betydelige årlig driftstilskudd til de frivillige organisasjonene. Dette resulterer i en rekke møteplasser, daglig fritidsaktivitet, arrangement og festivaler»

- Lett å trives

I kommunens søknad skriver de selv at det er lett å trives i Drangedal.

- Fire millioner grantrær kan ikke ta feil!

Ifølge juryen tilrettelegger, samordner, stimulerer Drangedal kommune, i tillegg til å utøve kulturelt virke.

Juryen trekker også fram at kommunen ikke er redd for å satse stort, og viser til Gautefall Biathlonanlegg, som er et interkommunalt idrettsanlegg i samarbeid med hotelldrift og alpinanlegg. I tillegg trekker juryen fram tettstedsutviklingen, som går fra skoleutbygging i kombinasjon med lokalt kulturbygg, til høy estetisks utforming av Toke Brygge.

Vinneren av» Norges kulturkommune» kåres våren 2013.